Welke verantwoordelijkheden krijg ik?

1. Je moet je btw-aangifte (of omzetbelasting) doen.

Het is verplicht om btw-aangifte te doen, ook wanneer je dat kwartaal niet hebt gewerkt. Maak je gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan hoef je geen btw-aangifte te doen. Lees in deze blog meer over de kleineondernemersregeling, en in deze blog meer over hoe je belastingaangifte doet.

2. Je moet inkomstenbelasting aangifte doen.

Als je inwoner van Nederland bent, of in het buitenland woont maar vanuit Nederland inkomsten ontvangt, dan moet je daarover belasting afdragen. Belasting draag je af over inkomen, financiële belangen in een vennootschap, spaargeld en beleggingen. De aangifte van je inkomstenbelasting doe je elk jaar in maart of april (uiterlijk 1 mei).

Lees hier hoe je de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting doet!

3. Nadenken over je pensioenregeling en eventuele verzekeringen.

Het is belangrijk om je als zzp’er tot op zekere hoogte voor te bereiden op de toekomst maar ook om jezelf in te dekken tegen letsel, schade en arbeidsongeschiktheid. We hebben in een losstaand blog uitgebreid uiteengezet wat er allemaal kan qua pensioenen en eventuele verzekeringen, lees hier meer over verzekeringen als zzp’er, en hier meer over het opbouwen van een pensioen.