Wat zijn precies de stappen & regels om zelfstandige te worden in België?

Verdien tot wel 50€ per maand en word daarna onafhankelijke om taken te blijven uitvoeren!

Voor je werkzaamheden als Roamler kwalificeer je als zelfstandige. Dit betekent dat je je eigen baas bent en een winstgevende beroepsactiviteit uitoefent zonder daarbij te zijn verbonden aan een arbeidsovereenkomst.

Wij vinden het van belang om je goed te informeren over de voorwaarden van dit statuut, aangezien het naast bepaalde rechten ook kosten en formaliteiten met zich meebrengt waarmee je rekening moet houden.

Wij helpen jou waar we kunnen en houden het graag simpel. Sla onderstaande stappen over en wordt direct zelfstandige via onze partner: *Xerius.**

Start hier het proces

Toch benieuwd hoe het proces in elkaar zit? En voer je het liever zelf uit?

Zie hier de gedetailleerde stappen volgens Belgische wetgeving:

Open je zichtrekening

 1. De rekening van jouw onderneming (waarschijnlijk een eenmanszaak) verschilt van je priverekening. Dat is handig om de inkomsten uit je zelfstandige activiteiten te scheiden van andere inkomsten. Zo bespaar je ook wat kostbare tijd en hoef je niet aan te geven welke kosten prive zijn en welke voor je zaak.
 2. Xerius werkt samen met enkele partner om je in een trek te voorzien van een professioneel bankrekeningnummer

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

 1. Je sluit je aan bij een Sociaal Verzekeringsfonds (zoals Xerius) om te voldoen aan je bijdrage aan de sociale zekerheid. Elk kwartaal betaal je deze bijdrage (indien van toepassing) en stort het Fonds deze door naar de overheid.
 2. De hoogte van je sociale bijdragen hangt af van je statuut. Lees hier alles over de statuten.

Aanvraag ondernemingsnummer en inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Eenmalige wettelijke kosten van €92,50.

 1. Je ondernemingsnummer is de identiteitskaart van je onderneming. De KBO verzamelt gegevens van alle ondernemingen in Belgie om het economische leven in goede banen te leiden. De informatie over jouw zaak moet daarvoor ook altijd up-to-date zijn.
 2. Voor de inschrijving hoef je niet langs te gaan bij de KBO, wel bij een ondernemingsloket – zoals Xerius. Zij zorgen ervoor dat je aanvraag ingediend wordt.
 3. Je kan het ondernemingsloket zelf kiezen of je sociale verzekeringsfonds kan je helpen bij het aanvragen van een btw- en ondernemingsnummer.

Laat je ondernemingsnummer activeren als btw-nummer (en vraag vrijstelling aan indien van toepassing). Eenmalige kosten van €66,55.

 1. In België is je btw nummer hetzelfde als je ondernemingsnummer. Echter dient dit geactiveerd te worden bij de belastingdienst. Dat kan via een online formulier of via je sociaal verzekeringsfonds.
 2. De belastingdienst wil je activiteiten, bankrekeningnummer, verwachte omzet en btw-regeling weten.
 3. In jouw geval is dit (waarschijnlijk) de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen (omzet onder €25.000). Je moet dan geen btw-aangifte doen, noch btw aanrekenen. Dat is fijn. De keerzijde van de medaille; ja kan zelf geen btw aftrekken. Lees hier meer over de vrijstelling.

LET OP: indien je deze stap zelf doet, let goed op dat je de vrijstelling voor kleine ondernemingen aanvraagt.

WEETJE: Hoe herken je je BTW-nummer? Je BTW-nummer = BE + je ondernemingsnummer

Periodieke verplichtingen

Met de vrijstelling voor kleine ondernemingen ontsnap je niet aan de rest van de administratieve mallemolen. Je dient nog steeds de volgende verplichtingen na te komen:

Vanuit Roamler willen we je zo goed en duidelijk mogelijk adviseren maar we zijn géén experts in de Belgisch wetgeving. De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij jou als Roamler om met dergelijke instanties of een adviseur te bekijken wat van jou van toepassing is.

Sociale bijdragen

 1. Hoogte & vrijstelling afhankelijk van je statuut. Lees de details in dit artikel of informeer bij jouw Sociaal Verzekeringsfonds.
 2. Indien van toepassing, moet je betalen per kwartaal (drie maanden)
 3. Als je geen inkomensraming doorgeeft aan het sociaal verzekeringsfonds, betaal je gedurende 3 jaar voorlopige bijdragen (€83,11 als zelfstandige in bijberoep of student-zelfstandige in 2022 excl. beheerskosten)

BTW

 1. Indienen jaarlijkse opgave (listing) van je afnemers-belastingplichtigen & totale omzet in de vrijstellingsregeling vóór 31 maart als je verwachte omzet voor Roamler meer is dan €250.
 2. Is Roamler jouw enige klant, dan is het in jouw geval is dit erg gemakkelijk. Je vermeldt namelijk: ‘Roamler + het btw-nummer van Roamler’. De klantenlisting doe je online vóór 31 maart.
 3. BTW-kwartaalaangift: De btw-kartaalaangifte is niet verplicht als je verwachte jaarlijkse omzet minderr is dan €25.000 en je een vrijstelling voor kleine ondernemingen hebt bekomen.
 4. Facturen nummeren en bewaren;
 5. De platformmedewerkers die een vrijstelling genieten voor ‘kleine ondernemingen’ (jaaromzet < €25.000) moeten dit eveneens aangeven op hun factuur en dienen geen btw aan te rekenen.
 6. Het risico op hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van achterstallige btw speelt hier aldus niet. Opdat de platformmedewerkers van een dergelijke vrijstelling zouden kunnen genieten dienen zij wel een btw-nummer aan te vragen en dit op de factuur te vermelden. Bij het aanvragen van het btw-nummer dienen zij expliciet voor het vrijstellingsregime ‘kleine ondernemingen’ te opteren. Doen zijn dus niet, dan zijn zij sowieso btw verschuldigd.
 7. BTW-nummer meedelen aan je Belgische leveranciers en je klanten (te vermelden op alle contracten, facturen, bestelbonnen, …)
 8. Indien je alleen Roamler taken uitvoert, is dit enkel naar Roamler.
 9. tabel van je bedrijfsmiddelen opmaken

Belastingen

 • Indienen jaarlijkse belastingaangifte en betalen inkomstenbelasting (en soms provinciebelastingen). Je kan genieten van een belastingvrije som voor er inkomstenbelasting wordt geheven. Deze som bedraagt momenteel €9.050 (aanslagjaar 2022). Als je kinderen hebt ligt dit bedrag hoger. België kent progressieve belastingtarieven: hoe meer je verdient, hoe meer belastingen je betaalt

Vergeet niet dat de overheid bij inbreuken op bovenstaande verplichtingen boetes kan opleggen. De belastingdienst zal je werkelijke inkomsten doorgeven aan je sociaal verzekeringsfonds. De berekening van de verschuldigde sociale bijdragen gebeurt ongeveer 2 tot 3 jaar later. Voorkom aldus mogelijke onaangename verrassingen door bovenstaande verplichtingen na te leven

*Xerius is een Sociaal Verzekeringsfonds

Hulp nodig bij je boekhouding en administratie?

Vergeet geen enkel stukje van de administratieve puzzel met de overzichtelijke en makkelijk te gebruiken app Accountable.

Registreer met de code: TAXWCU

en krijg de eerste 3 maanden gratis!

Ontdek Accountable