Ik ben nog geen zzp’er, hoe word ik dat?

1. Je bedenkt een bedrijfsnaam.

Je verzint zelf van te voren een bedrijfsnaam. Je kunt je eigen naam gebruiken maar dit wordt niet aangeraden. Lees op de website van de KvK meer tips over het bedenken van een succesvolle naam.

2. Je bezit over een KvK-nummer.

Je krijgt een KvK-nummer als je je inschrijft in het Handelsregister. Je kunt je inschrijven vanaf een week voor de start van je bedrijf, maar je kunt al eerder naar de KvK gaan om je inschrijving voor te bereiden.

Hoe ziet het bezoek aan de Kamer van Koophandel er uit?

Het bezoek aan de KvK kan tot maximaal 3 maanden voor de startdatum.

De definitieve inschrijving (met KvK-nummer) vindt in dit geval een week voor de start van je bedrijf plaats. Je hoeft daarvoor niet opnieuw naar KvK te komen.

1. Je maakt een afspraak via de website van de Kamer van Koophandel, hiervoor heb je DigiD nodig. Na het inloggen met je DigiD doe je een check om naar het juiste formulier te gaan en vult dit inschrijfformulier in. Inschrijfformulier ingevuld? Dan kun je direct een afspraak maken bij een KvK-kantoor naar keuze.

2. Je gaat langs op kantoor. Een KvK-medewerker checkt je legitimatie en bekijkt of je aan de inschrijfvoorwaarden voldoet.

3. Je betaalt voor de inschrijving een eenmalige vergoeding van €50. Betalen is mogelijk met pinpas of creditcard, contant is niet mogelijk. Het bedrag voor deze inschrijving kun je later als zakelijke kosten opvoeren, er is een percentage aftrekbaar van de belasting.

Weten hoe een bezoek aan de Kamer van Koophandel er uit kan zien? Lees dan hier de ervaring van Roamler Daniella. 

3. Je bezit over een btw-identificatienummer.

Nadat je je bij de Kamer van Koophandel hebt geregistreerd, ontvang je van de Belastingdienst binnen twee weken twee brieven:

  • In de 1e brief krijg je jouw omzetbelastingnummer. Dit is een persoonlijk nummer dat je gebruikt in communicatie met de belastingdienst.
  • In de 2e brief krijg je het btw-identificatienummer. Dit is een persoonlijk nummer dat je gebruikt op facturen en communicatie. Je gebruikt dit nummer omdat het minder privacy gevoelig is.

Raadpleeg de website van de Belastingdienst om hier meer over te lezen.

4. Je besluit of je gebruik wilt maken van de kleineondernemersregeling.

De naam ‘kleineondernemersregeling’, in het kort de ‘KOR’, zegt het eigenlijk al; er bestaat een regeling voor kleine ondernemers waarbij je in aanmerking komt voor btw-vrijstelling. We hebben een speciaal artikel geschreven dat enkel over dit onderwerp gaat, zodat we er wat dieper op in kunnen gaan.

Lees in dit artikel wat de KOR zoal is, en of je in aanmerking komt om de kleineondernemersregeling te gebruiken.

Heb je bovenstaande stappen ondernomen? Lees vervolgens hier hoe je Roamler Pro wordt en lees hier hoe je een goede Roamler Pro wordt!