Hoe zit het met verzekeringen?

Je bent zelf verantwoordelijk om enkele verzekeringen af te sluiten. Je kunt ervoor kiezen om dit niet te doen, het is als zzp’er in Nederland namelijk (nog) niet wettelijk verplicht

Je bent als zelfstandige niet automatisch verzekerd voor inkomensverlies wegens arbeidsongeschiktheid, ziekte of gebrek aan opdrachten. Je kunt daarom zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Daarnaast kun je ervoor kiezen een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers af te sluiten. Let wel dat je, om zulke verzekering af te kunnen sluiten, eerst een KvK-nummer nodig hebt.

Let op: er is slechts één verzekering echt verplicht in Nederland als zzp’er, en dat is een particuliere autoverzekering als je ook als zzp’er op de openbare weg rijdt. Wat al gauw het geval is als Roamler Pro. Check dus goed wat op jou van toepassing is!

Arbeidsongeschikheidsverzekering

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Dit geldt ook voor een ongeval dat niet met werk te maken heeft of een zwangerschap. Een AOV is belangrijk, want als ondernemer of zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor financiële zekerheid wanneer je onverhoopt niet meer kan werken. Hoe hoog dat inkomen is, hangt af van het bedrag dat je maandelijks afstaat aan de verzekering en de mate van de arbeidsongeschiktheid.

(Bedrijfs)aansprakelijkheidsverzekering

Als zzp’er bent je aansprakelijk voor schade die je tijdens werkzaamheden veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld per ongeluk een schap omgooit in winkel (zal niet snel gebeuren, maar toch) of als iemand over jouw merchandising materiaal struikelt en hierdoor gewond raakt.

Waar moet ik op letten bij een aansprakelijkheidsverzekering?

  • Weet dat privé-verzekeringen geen dekking geven bij schade die is ontstaan bij bedrijfsmatige werkzaamheden.
  • Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking bij materiële- of letselschade. Oftewel er is schade aan een voorwerp, een zaak of persoon (letselschade) waar een ondernemer aansprakelijk voor wordt gehouden.

Rechtsbijstandverzekering:

Een andere populaire, maar optionele verzekering voor zzp’ers is een verzekering voor rechtsbijstand. Zodra je zakelijk te maken krijgt met een (juridisch) conflict kunnen de kosten hoog oplopen, denk aan het inhuren van een advocaat of andere juridische bijstand. Je kunt je afvragen of dit nodig is voor Roamler Pro. Korte taken als Merchandising en Sales zullen in de praktijk niet snel een ingewikkeld juridisch conflict opleveren. Maar, die keuze leggen we bij de Roamler Pro’s zelf.

Er zijn verschillende websites waar je verzekeringen voor zzp’ers kunt vergelijken. Kijk bijvoorbeeld eens op Yezzer.nl. Hier kun je “overige” als beroepsgroep invullen en dan krijg je te zien wat er allemaal mogelijk is.