Hoe houd ik de administratie goed bij?

Bij Roamler zorgen we dat de administratieve rompslomp voor Roamler Pro’s zo klein mogelijk is. Zo hebben we een automatisch facturatiesysteem, hoef je zelf niets voor te doen (normaal stuurt een zzp’er voor elke opdracht een factuur)!

Toch zijn er enkele kleine zaken die je kunt bijhouden, denk aan parkeerkosten, benzinekosten, bonnen voor (klein) gereedschap, zakelijke ov-reiskosten en je inschrijving in het handelsregister (indien nieuw als zzp’er).

Waar moet ik rekening mee houden bij mijn administratie als zzp’er?

  • Start vanaf het begin met bijhouden;
  • Plan een vast moment voor het bijwerken van je administratie. Bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Kies zelf wat je prettig vindt, als het maar structureel is;
  • Een zakelijke rekening openenen. Er is geen wettelijke verplichting om als startende ondernemer een zakelijke rekening te openen. Toch is het wel verstandig om de zakelijke en privé-uitgaven te scheiden.

Doe ik de administratie of kan ik dit uitbesteden?

Het is als zzp’ers niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Het uitbesteden van jouw administratie kost uiteraard geld, dit zijn gelukkig wel zakelijke kosten die aftrekbaar zijn. Een financieel expert kost al gauw tussen de €60-€70 per uur.

Zelf je administratie bijhouden? Dan raden we je aan om een (online) boekhoudprogramma te gebruiken. Op deze pagina vergelijken ze verschillende boekhoudprogramma’s: de kosten, aantal gebruikers. Er staan ook gratis diensten tussen!

Waar kan ik mijn Roamler facturen zien & downloaden?

Bij Roamler maken we automatisch een factuur voor jou beschikbaar in de app op het moment dat jij jouw verdiensten laat uit betalen. Deze vind je terug in jouw profiel in de app.

Hoe lang moet ik mijn administratie bewaren?

Je bent wettelijk verplicht de administratie 7 jaar te bewaren. Lees hier meer over welke administratie je moet bewaren.

Moet ik een jaarverslag of jaarrekening opstellen?

Nee, dit is sinds 2010 niet meer verplicht voor eenmanszaken.

Hoe weet ik welke zakelijke kosten ik mag aftrekken?

De kosten die je maakt voor zakelijke belangen, mag je aftrekken van je inkomen. Daardoor hoef je over dat bedrag geen belasting te betalen. We noemden bovenaan dit artikel al enkele posten die je mag aftrekken als zzp’er.

Je leest op deze pagina van de Belastingdienst welke zakelijke kosten je mag aftrekken. Je zult zien dat er slechts enkele categorieën van toepassing zijn op Roamler Pro’s.

Hoe moet ik mijn omzetbelasting en inkomstenbelasting aangeven bij de Belastingdienst?

Een belangrijk topic! Vandaar dat we er een losstaand artikel voor hebben gecreëerd.

Hoe je jouw belasting doet als zzp’er, leggen we jou hier globaal uit!