Inschrijven als zzp'er?

Vertel eens wat over jezelf! Wie ben je?

“Ik ben Tom, 63 jaar, en 28 jaar werkzaam geweest in de taxibranche.”

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik woon alleen, heb een vriendin en een kat en krijg sinds een maand vervroegd pensioen. Dus ga ik als ik zin heb en er leuke opdrachten zijn, dagelijks op pad voor o.a. Roamler.”

Hoe lang gebruik je Roamler?

“Sinds 2011, sinds 2017 dagelijks, aangezien ik toen ZZP'er ben geworden.”

Kun je wat meer vertellen hoe jij ‘jouw weg’ naar het zzp-schap ervoer?

“Ik besloot van de een op de andere dag om dit te worden, had er eerder nooit over nagedacht. Maar ik had de keuze en weinig te verliezen, of een uitkering, of dat ik me ging inschrijven bij de KVK en de gok wagen. Zo gezegd zo gedaan, afspraak gemaakt en de volgende dag kon ik al terecht en was ik eigen baas!”

Wanneer en waarom besloot je zzp’er te worden?

“In juni 2017, ik ging uit de WW en zou de bijstand ingaan, de eerste dag werd ik al te werk gesteld op een sociale werkplaats. Moest direct aan de lopende band. Heb toen na 4 uur besloten dat ik de gok zou nemen. Ik heb de dag afgemaakt en gezegd dat ze me nooit terug zouden zien. Geen moment spijt van.”

Hoe verliep jouw afspraak/inschrijving bij de Kamer van Koophandel?

“Binnen 1 dag een afspraak, leuk gesprek gehad met de dame, die me veel informatie kon geven. Inschrijven was snel gebeurd, en ik liep na een half uur weer naar buiten met een map en een inschrijving.”

Heb je verzekeringen afgesloten? Zo ja; welke?

“Ja ik heb een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten”

Heb je maatregelen getroffen voor het opbouwen van een pensioen?

“Nee, ik had gedurende de jaren al een pensioen opgebouwd.”

Hoeveel verschillende opdrachtgevers heb je? Of is Roamler de enige?

“Meerdere. Je moet er ook meerdere hebben. Max 70% besteed ik aan Roamler. Soms wel meer, maar het schijnt dat de inspecteur daar niet zo moeilijk over doet als je zelf alles kunt bepalen voor wat betreft opdrachten die je wel of niet doet, uren die je maakt etc.”

Hoe hou jij je administratie bij? Op welke kostenposten let je? Hoeveel uur per maand besteed je aan administratie?

“Elke dag aan het einde van de dag laat ik uitbetalen. De factuur staat dan direct in de app. Ik gebruik de boekhoudapps van getgekko.com . Er zijn apps voor facturen, uren en bonnen. Dus dagelijks 10 minuten werk. Ik had startersaftrek, maar dit jaar niet meer. Wel zelfstandigenaftrek. Mijn auto heb ik op de zaak gezet. Alle kosten die je voor je werk maakt zijn aftrekbaar. Dus ook telefoon, printercartridges, een nieuwe printer e.d. In mijn geval ook alle autokosten incl. verzekering wegenbelasting, wasstraat, reparaties etc.”

Heb je een boekhouder of doe je het zelf?

“Deed het altijd zelf, maar aangezien ik de auto nu zakelijk heb en ik ook voor het eerst pensioen heb, laat ik het dit jaar door een boekhouder bekijken.”

Hoe is het om belastingaangifte te doen als zzp’er? Hoe was de eerste keer?

“De eerste keer moet je je gewoon erin verdiepen, het is niet echt moeilijk omdat je geen groot bedrijf hebt, dus weinig posten. Ook de BTW kwartaalaangifte stelt niet veel voor, zeker niet als je getgekko gebruikt, die rekent alles voor je uit. Kwartiertje werk voor de kwartaalaangifte.”

Over het algemeen gezien: liep je in jouw zzp-schap tegen bepaalde zaken aan en zo ja; was het makkelijk op te lossen?

“Eigenlijk niets. Als ik soms een vraag had, kon ik die kwijt op het Lancelot forum, hulp is er altijd snel. Hier zitten boekhouders etc.”

Welke voordelen haal jij eruit om als zzp’er opdrachten uit te voeren bij Roamler?
“Snelle uitbetaling, de zekerheid dat ik mijn geld ook snel krijg. De facturatie van Roamler is super. En persoonlijk natuurlijk ook, leuke contacten met winkelpersoneel, het dagelijks onder de mensen zijn. Zelf je dag indelen en naar huis wanneer je wilt. Ik zorg dat ik voor de file thuis ben.”

Welke tips & tricks kun je meegeven aan beginnende zzp’ers?

“Schaf een boekhoudprogramma aan zodat je weinig tijd kwijt bent. Mijn pakket kost je 10 euro per maand, doet alles, en is aftrekbaar. Lees je daarnaast van te voren goed in op de website van het KVK, ga eventueel naar de gratis ondernemerscursus.”

Sinds wanneer ben je Roamler merchandiser?

“Durf ik niet exact te zeggen.”

Had je al ervaring met merchandising werkzaamheden voordat je Roamler merchandising begon?

“Nee, ik had geen ervaring in merchandising.”

Doe je nu alleen nog maar merchandising taken of ook andere Roamler taken?

"Ook andere, alles wat ik leuk vind en leuk betaalt, ik doe deze taken meestal wel op dagelijkse basis."

Wil je ook zzp’er en Roamler Pro worden? Of wil je gewoon meer over Pro lezen? Je vindt hier verschillende artikelen over Roamler Pro!