Hoe gebruiken wij jouw antwoorden?

“Wat is de voorraad van Product X?”

Deze vraag zie je regelmatig terug in onze productchecks. Meestal kun je kiezen tussen de opties: 0 (uitverkocht), 1 -5, 6-10, 10 of meer of de optie ‘niet in het assortiment’. Dit soort gestandaardiseerde vragen komen in veel onderzoeken naar voren. Wat meten we precies met dit soort vragen?

Meten van de distributie

Ten eerste willen wij door middel van deze vraag distributie van een product meten. Met distributie wordt bedoeld dat wij inzichtelijk willen maken voor de opdrachtgever in hoeveel % van de winkels het gevraagde product verkocht wordt.

De definitie van distributie van een product: het aantal winkels waarin een product op assortiment is / aantal winkels waarin gemeten.

Let op! Voor de distributie berekening sluiten we alleen de antwoordoptie ‘niet in het assortiment’ uit. Dit betekent namelijk dat het product überhaupt niet in deze winkel wordt verkocht.

Meten van out of stocks

We meten met deze vraag ook het % out of stock. Met out of stock (in het nederlands: niet op voorraad) bedoelen we dat wij inzichtelijk maken voor de klant in hoeveel % van de winkels waar het product op distributie is, de producten out of stock zijn.

De definitie van ‘out of stock’ van een product: aantal winkels waar product uitverkocht is / aantal winkels waar product op distributie is.

Let op! Het antwoord ‘0’ betekent dat het product normaal gesproken wel verkocht wordt in de winkel maar op dit moment niet aanwezig is (dus: out of stock).

Het is daarom ook extra belangrijk dat het op de foto die jij instuurt, goed zichtbaar is of het product out of stock is. Daarom vragen we je altijd goed op de prijskaartjes te letten.

Even een voorbeeld!

Product X wordt in 80 van de 100 winkels verkocht (op distributie). Dit betekent dus dat in de resterende 20 winkels het product niet in het assortiment zit. Het distributie percentage is dan 80%. In 5 van de 80 winkels wordt het product wel verkocht (op distributie) maar is er geen voorraad op het reguliere schap. Het out of stock percentage (ook wel OOS percentage genoemd) is dan 6%.

Voor de klant is dit erg waardevolle informatie, omdat ze deze informatie zelf vaak niet inzichtelijk hebben.

Daarnaast herhalen wij soms dezelfde meting om de klant ook inzicht te kunnen bieden of de distributie en out of stock verbetert n.a.v. de acties die zij nemen om dit te verhogen (distributie)/verlagen (OOS).

Wil je zo’n taak uitvoeren? Kijk in de app wat er bij jou in de buurt te doen is! ;)